Svjetski dan voda 2024.

Svjetski dan voda je važan datum koji se od 1993. obilježava 22. ožujka svake godine, a koji nas podsjeća na važnost očuvanja ovog dragocjenog resursa. Voda je ključna za život, ali isto tako i za gospodarstvo, hranu, energiju i održivi razvoj.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je ”Voda za mir” kojom se želi ukazati na to da voda može stvoriti mir ili izazvati sukob.
Napetosti između zajednica i zemalja mogu porasti kada je pristup vodi onemogućen ili nejednak za sve. Više od 3 milijarde ljudi diljem svijeta ovisi o vodi koja prelazi državne granice, međutim samo 24 zemlje imaju sklopljene sporazume o suradnji za svu svoju “zajedničku vodu”.

Kako se utjecaj klimatskih promjena povećava, a stanovništvo raste, postoji hitna potreba, unutar i između zemalja, za ujedinjenje oko zaštite i očuvanja našeg najdragocjenijeg resursa.

Javno zdravlje i prosperitet, prehrambeni i energetski sustavi, ekonomska produktivnost i okolišni integritet temelje se na održivom ciklusu vode kojim se dobro upravlja.

Svaki pojedinac može se uključiti u obilježavanje Svjetskog dana voda, a na ovoj poveznici možete pronaći ideje i promotivne materijale za sudjelovanje u kampanji “Voda za mir”.