Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana zaštite okoliša #OnlyOneEarth upućuje na činjenicu da su u našoj galaksiji milijuni planeta, ali #SamoJednaZemlja, stoga ju moramo slaviti, štititi i obnoviti.

Na poveznici se nalazi priručnik posebno razvijen za Svjetski dan zaštite okoliša 2022, koji donosi praktične savjete kako održivo živjeti u harmoniji s prirodom i okolišem. Na kraju priručnika nalaze se savjeti namijenjeni pojedincima koji se tiču prehrane, novca, održivih odabira, stvari i slobodnog vremena, a HDIG vas poziva da počnete primjenjivati barem neke od njih!

HDIG vas također poziva da posjetite prigodno događanje povodom obilježavanja Dana zaštite okoliša u Varaždinu, u sklopu Šetališta Ivana Pavla II. Događanje organizira Geotehnički fakultet u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološkim fakultetom, sljedeći utorak, 7. lipnja 2022., od 10 do 18 sati.